AMBI Alianța Metropolitană București-Ilfov
Menu

Ce ne dorim?

România are nevoie urgentă de o reformă administrativă, în special la nivel local.

Deşi toate partidele aflate în timp la guvernare au știut-o, nimeni nu şi-a asumat în mod obiectiv şi profesionist acest rol. De ce? Pentru că ar pierde funcții, putere și acces la banul public.
Vrem eliminarea primăriilor de sector. Astăzi, ne costă mult și degeaba. În București plătim anual 1 miliard de lei cu întreținerea aparatului administrativ. În Ilfov însă, se cheltuie de 9 ori mai puțin decât în sectoarele Capitalei.
Vrem ca București și Ilfov să fie o comunitate neîngrădită de împărțirea administrativ-teritorială din hârtii. Suntem și ne comportăm ca o singură comunitate. Împreună, am putea împărți costurile administrative, am elimina barierele procedurale lipsite de sens și am putea avea infrastructură și servicii publice la standarde unitare.
Vrem eliminarea modelelor comuniste și vrem să reducem corupția din administrație. Aplicăm cu ochii închiși o lege din 1968 care nu mai poate produce efecte astăzi. Alte state europene au sesizat mai devreme decât noi nevoia urgentă a reformei administrative și au optimizat legislația. Credem că se poate și la noi.
Vrem să nu mai hrănim membri de partid și clientela lor, veșnic înșurubați în primării, consilii și deconcentrate. Actuala divizare nu are sens decât pentru partidele politice care își plătesc oamenii din administrație din banii noștri, ai celor care plătesc taxe și impozite locale.

Vrem infrastructură și servicii demne de o capitală europeană în secolul XXI și vrem să fie la aceleași standarde pentru toți. Uriașele discrepanțe între calitatea serviciilor de care avem parte de la un UAT la altul este uriașă, având în vedere că ne despart câțiva kilometri. Mai mult, eliminând costurile inutile cu administrațiile fragmentate, se pot face investiții în infrastructură și servicii de care să beneficiem toți.
Vrem să nu mai irosim bani, timp și nervi respectând norme birocratice care nu au niciun corespondent în realitate. Umblăm zile întregi și kilometri într-un trafic infernal pentru a ne face vize de flotant, ca să ne putem da copiii la o școală la care, altfel, nu avem acces. Absurdul situațiilor de acest fel ne costă.
Vrem o Capitală sănătoasă, fără praf pe străzi și în mentalități. Din cauza traficului infernal și a noxelor, a gropilor de gunoi neadministrate, a poluatorilor care încalcă normele și a unui management al deșeurilor dezastruos, Bucureștiul se sufocă. La fel cum se sufocă sub o administrație supradimensionată, incompetentă și ineficientă.
Vrem să facem pași înainte. Vrem să renunțăm la a mai fi prizonierii partidelor politice, ai legilor prăfuite și ai discriminării date de domiciliul din buletin. Vrem să facem pași înainte spre soluțiile firești. Începem acum, începem din București-Ilfov.

Ce ar câștiga comunitatea?

  • împărţirea costurilor administrative
  • creșterea calităţii serviciilor
  • servicii publice la aceleași standarde pentru toți
  • atragerea de fonduri de investiţii publice sau private
  • management de resurse umane inteligent și eficient
  • un mediu deschis comunicării şi un climat de încredere între membri
  • dezvoltarea integrată între localităţi

E ceea ce ne dorim pentru București și Ilfov, o asociere coerentă și legitimă pentru dezvoltarea regiunii, reducerea dezechilibrului dintre comunităţi şi servicii publice integrate, la aceleași standarde pentru toți.

De fapt, noi ne dorim firescul. Comunitatea noastră este una singură indiferent de împărțirea birocratică pe care au decis-o alții. Vino alături de noi!
instagram